MÚZEUM

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Vavrisói csata Múzeuma állandó kiállításával 2010 augusztusában nyitja meg kapuit, a Vavrisói csata 2. évfolyamának alkalmából.

A múzeum épületét egy kilátótorony egészíti majd ki, melyből egyedi kilátás nyílik a Béla-folyóra, a Nyugati-Tátra gerincére a fenséges Krivány hegycsúccsal. A múzeum és a kilátótorony is a hagyományos liptói népi építészetet képviseli majd, természetes anyagok – fa és kő – felhasználásával.
A múzeum belső tere Liptó 18-ik századi helyi történelmét mutatja majd be. A gyűjtemény fokozatosan bővül majd, nem csupán a csatához fűződő kiállítási tárgyakkal, hanem további jelentős események emlékeivel is, valamint az egyszerű nép életét bemutató képekkel ebből az időszakból.

A múzeum látogatói minden egyes alkalommal megtekinthetik majd a csata rekonstrukciójáról és a projekt előkészületeiről készített DVD filmet, amely a nyitvatartás ideje alatt ciklusokban kerül vetítésre. A múzeumban egyenruhába öltöztetett katona makettek lesznek, az egyenruhákat a látogatók is felölthetik és lefényképezkedhetnek benne. Látható lesz a terep és a csata domborzati térképe. A termek falain a közös projekt eseményeinek fotodokumentációja lesz megtekinthető. Külön teret kap benne a Portások történelme és hagyománya is, szintén fényképek formájában.
A múzeum a gyermekek és ifjúság részére teret biztosít a regionális nevelés és helyi történelem megismertetése során, az adott téma megtárgyalásánál, és realisztikus képet nyújt számukra az adott időszakról.

A múzeum egyéb, a régiót bemutató propagációs anyagokat is rendelkezésre bocsát, hasonlóan a Valašská Bystřice községben zajló eseményekről. Ezzel teljesül a partnerek projekten belüli kölcsönös népszerűsítését érintő feladata, mely a projekt befejezését követően is fennmarad. A múzeum létezése jelentős mértékben hozzájárul a Liptói régió kulturális turizmusának fejlesztéséhez és a Valašská Bystřice község „portás“-tevékenységére is felhívja a figyelmet.